Obazda - bawarska pasta serowa z cebulką i mieloną papryką
Waldemar Krzok: "Zanim pojadę na urlop w kierunku bajuwarsko/austriackim mały przepisik na bajuwarską (bawarską) zagrychę do piwa o nazwie obazda. W oryginale je się toto z preclami. Można na chlebek razowy lub też zwykły. Masła nie trzeba, już jest w środku ;-))"
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
1 Camembert, lepiej bardziej dojrzały
0,5 kostki masła (tej starej, czyli 125 g)
trochę twarożku lub miękkiego sera (tradycyjnie Romadur)
dymka + szczypiorek
dużo ostrej papryki (a jak ktoś woli to łagodnej)
sól
pieprz
kminek
Przygotowanie:
Camembert, masło i twarożek zarobić na jednorodną pastę. Dodać drobno posiekaną cebulkę (ta z zieleniną, jak jej po polsku?), drobno posiekany szczypiorek, dużo ostrej papryki, sól, pieprz, kminek (też lepiej trochę zmoździerzyć). Powinno być dość słone i czerwonawe (papryka).
Wskazówki i uwagi:
Camembert, masło i twarożek - w oryginale daje się je w równych proporcjach.
Twoje zapiski: