Zupa koperkowa z lanym ciastem razowym dla malucha
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
włoszczyzna - 2 sztuki (a raczej komplety :-)
2 pęczki koperku
sól
oliwa z oliwek
2 łyżki pestek słonecznika
1 łyżka pestek z dyni
ew. 1 łyżka tamari
lane ciasto:
mąka pszenna razowa
łyżeczka mąki sojowej
sól
Przygotowanie:
Włoszczyznę włożyć go gara i zalać ok. 1,5 l litra wody. Posolić i wrzucić 1 posiekany drobno pęczek koperku. Gdy jarzyny będą miękkie, wrzucić drugi pęczek koperku i zagotować.
Przygotować lane ciasto: wymieszać mąkę pszenną razową z wodą z dodatkiem łyżeczki mąki sojowej i soli. Ciasto powinno być naprawdę gęste, bo rzadkie może się "rozpuścić".
Do gotującej się zupy powoli wlewać z łyżeczki lane ciasto. Pogotować ze 3-4 minuty. Zdjąć z ognia, doprawić oliwą, można tamari dać z łyżkę, i zabielić zmielonymi pestkami.
Wskazówki i uwagi:
Ilość lanego ciasta zależy od upodobań jedzących :-) Ja robię w kubku 250 ml, czyli dużo.
Zmielone pestki zabielają i podnoszą smak i wartość odżywczą zupy. Wiele zup zabielam w ten sposób.
Twoje zapiski: