Pomidory faszerowane sałatką jarzynową
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 6 osób
6 pomidorów średniej wielkości
2 średnie marchwie
ćwierć selera
mały ogórek konserwowy
jabłko
2 łyżki majonezu (dla wegan majonezu sojowego)
sól
cukier
koperek zielony do posypania
kilka liści sałaty do przyozdobienia
Przygotowanie:
Marchew i selera umyć, obrać, opłukać i ugotować we wrzącej, osolonej wodzie. Wyjąć z wywaru, ostudzić, pokroić w drobną kostkę. Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne i razem z ogórkiem pokroić w drobną kostkę. Rozdrobnione produkty połączyć z majonezem, doprawić do smaku solą i cukrem.
Pomidory umyć, ściąć wierzchołki (nie wyrzucać!), wydrążyć środki. Nafaszerować je sałatką, posypać koperkiem i przykryć górnymi, ściętymi wierzchołkami. Dekorować liśćmi sałaty.
Twoje zapiski: