puszka.pl - pysznie!

Pomidory faszerowane sałatką jarzynową


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

6 pomidorów średniej wielkości
2 średnie marchwie
ćwierć selera
mały ogórek konserwowy
jabłko
2 łyżki majonezu (dla wegan majonezu sojowego)
sól
cukier

koperek zielony do posypania
kilka liści sałaty do przyozdobienia

Przygotowanie:

Marchew i selera umyć, obrać, opłukać i ugotować we wrzącej, osolonej wodzie. Wyjąć z wywaru, ostudzić, pokroić w drobną kostkę. Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne i razem z ogórkiem pokroić w drobną kostkę. Rozdrobnione produkty połączyć z majonezem, doprawić do smaku solą i cukrem.

Pomidory umyć, ściąć wierzchołki (nie wyrzucać!), wydrążyć środki. Nafaszerować je sałatką, posypać koperkiem i przykryć górnymi, ściętymi wierzchołkami. Dekorować liśćmi sałaty.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-08-26 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Super Linia - miesięcznik promujący zdrowy styl życia nr 8/2001

Twoje zapiski: