Chłodnik litewski z ogórkiem i pomidorem
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
1/2 litra zsiadłego mleka
1/2 litra kwaśnej śmietany
botwina
pęczek szczypiorku
ogórek
pomidor
burak surowy dla nadania zupie koloru
łyżeczka octu lub soku z cytryny
sól
cukier
Przygotowanie:
Mleko i śmietanę mieszamy razem i ubijamy, aż na wierzchu pokażą się pęcherzyki.
Botwinę kroimy, gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżeczki octu lub soku z cytryny, odrobiny soli i cukru. Dodajemy do wywaru pokrojony szczypiorek, pokrojony ogórek i pomidor. Mieszamy z mlekiem i śmietaną. Doprawiamy do smaku. Dla uzyskania czerwonego koloru do przygotowanego chłodnika wkładamy na kilka minut przekrojony na pół burak. Podajemy schłodzony.
Wskazówki i uwagi:
Przerobione na wege.
Twoje zapiski: