puszka.pl - pysznie!

Papryka konserwowa (na zimę)

Maciej: "Gwarantuję twardą paprykę przez 12 miesięcy".


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2,5 kg papryki
na słoik:
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżka oleju

zalewa:
1 l wody
1/2 szkl. octu 10%
1 szkl. cukru
1,5 łyżeczki soli
ziele angielskie
liść laurowy

Przygotowanie:

Paprykę odpowiednio oporządzić. Zalewę zagotować i pogotować z papryką 3 min.

Do słoików dać po 1/2 ząbka czosnku i łyżeczkę gorczycy. Wlać zalewę i paprykę. Na wierzch łyżkę oleju. Nie pasteryzować. Po prostu w koc do góry nogami, a gorąca zalewa zaciągnie (zassie) zakrętkę.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2001-08-26 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Maciej (Brillant)

Twoje zapiski: