Papryka konserwowa (na zimę)
Maciej: "Gwarantuję twardą paprykę przez 12 miesięcy".
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
2,5 kg papryki
na słoik:
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżka oleju
zalewa:
1 l wody
1/2 szkl. octu 10%
1 szkl. cukru
1,5 łyżeczki soli
ziele angielskie
liść laurowy
Przygotowanie:
Paprykę odpowiednio oporządzić. Zalewę zagotować i pogotować z papryką 3 min.
Do słoików dać po 1/2 ząbka czosnku i łyżeczkę gorczycy. Wlać zalewę i paprykę. Na wierzch łyżkę oleju. Nie pasteryzować. Po prostu w koc do góry nogami, a gorąca zalewa zaciągnie (zassie) zakrętkę.
Twoje zapiski: