Strączkowa pasta do kanapek
Pastę można robić na zapas - w słoiczku w lodówce zachowuje świeżość przez 3 dni. Jest bardzo, bardzo smaczna do kanapek z ciemnym chlebem i z plastrami pomidorów. Polecam wszystkim wegetarianom, którzy, tak jak ja, nie chcą jeść sera, a lubią kanapki.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 3 osób
szklanka dowolnej (suchej) fasoli lub soczewicy
olej (1-2 łyżki)
sól
przyprawy: proponuję czosnek do fasoli, a natkę pietruszki i łyżkę wegetariańskiego bulionu instant do soczewicy
Przygotowanie:
Fasolę przed ugotowaniem należy moczyć - min. 6 godzin w zimnej wodzie lub - gdy nie mamy czasu, zanurzyć w zimnej wodzie, zagotować, zdjąć z ognia i odstawić na 1 godz, a potem gotować do miękkości. Fasolę lub soczewicę gotujemy "na miękko" w nieosolonej wodzie.
Ugotowane ziarna odcedzamy i miksujemy w mikserze z 1-2 łyżkami oleju, solą i ulubionym przyprawami.
Twoje zapiski: