puszka.pl - pysznie!

Strączkowa pasta do kanapek

Pastę można robić na zapas - w słoiczku w lodówce zachowuje świeżość przez 3 dni. Jest bardzo, bardzo smaczna do kanapek z ciemnym chlebem i z plastrami pomidorów. Polecam wszystkim wegetarianom, którzy, tak jak ja, nie chcą jeść sera, a lubią kanapki.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

szklanka dowolnej (suchej) fasoli lub soczewicy
olej (1-2 łyżki)
sól
przyprawy: proponuję czosnek do fasoli, a natkę pietruszki i łyżkę wegetariańskiego bulionu instant do soczewicy

Przygotowanie:

Fasolę przed ugotowaniem należy moczyć - min. 6 godzin w zimnej wodzie lub - gdy nie mamy czasu, zanurzyć w zimnej wodzie, zagotować, zdjąć z ognia i odstawić na 1 godz, a potem gotować do miękkości. Fasolę lub soczewicę gotujemy "na miękko" w nieosolonej wodzie.

Ugotowane ziarna odcedzamy i miksujemy w mikserze z 1-2 łyżkami oleju, solą i ulubionym przyprawami.
Nadesłał(a) ~a.gortatowicz@inetia.pl, dnia: 2001-08-24 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: