puszka.pl - pysznie!

Surówka z marchewki i pora (łagodna!)

Tak zatęskniłam za tą tradycyjną surówką, że aż przerobiłam ją sobie na wersję wegańską. Doprawienie ją łagodną musztardą to naprawdę rewelacyjny pomysł. Tak samo sparzenie pora, żeby nie był palący.


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki:

4 średnie marchewki
1 jabłko - lepsze kwaskowate i soczyste
malutki por lub kawałek większego
olej (najlepiej zimnotłoczony)
sok z cytryny
musztarda - koniecznie łagodna!
sól

Przygotowanie:

Marchewkę umyć, obrać, i zetrzeć na tarce. To samo z jabłkami, z tym że niekoniecznie musimy je obierać - wystarczy wykroić gniazda nasienne i ścierać tak, żeby skórka była od strony dłoni. Po utarciu jabłka tylko ona zostanie nam w ręku :)

Pora przekroić wzdłuż na 2 lub 4 części w zależności od wielkości, a później w paseczki. Ja przelewam go jeszcze wrzątkiem (tylko bez przesady!), żeby nieco "oklapł" i stracił na ostrości. Dzięki temu surówka nie jest za ostra (paląca), ale nie traci charakteru :)

Wszystko wymieszać, skropić sokiem z cytryny (jeśli jabłka są kwaśne, to co najwyżej troszkę), dodać olej. Doprawić solą i musztardą.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2001-09-09 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: