Pizzowe bułeczki z nadzieniem cebulowo-pomidorowym
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
20 szt.
ciasto:
50 g drożdży
100 g płynnej margaryny
200 ml wody
900 ml (3 i 3/5 szkl.) mąki
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczki soli
nadzienie:
4 cebule
3 ząbki czosnku
4 pomidory (poza sezonem mogą być pomidory z puszki)
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
sól
pieprz
2 łyżki margaryny do smażenia
jajko do posmarowania wierzchu
ser do posypania
Przygotowanie:
Ciasto: Podgrzać margarynę i wodę do 37°C, włożyć drożdże i wymieszać. Dodać mąkę, jajka, proszek do pieczenia i sól, dokładnie wyrobić i zostawić do wyrośnięcia na 45 min.
Nadzienie: Wszystko drobno pokroić i usmażyć na patelni, po czym wystudzić.
Ja robię sobie 20 kulek w miarę równych i wałkuję każdą, nakładam nadzienie, zlepiam do dołu, smaruję jajkiem, na to żółty starty ser i do pieca. Piec w 220°C aż będą ładnie rumiane (ok. 15 min.).
Twoje zapiski: