Tarta z masą serowo-ryżową
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
ciasto:
200 g mąki
5-6 łyżek letniej wody
łyżka octu jabłkowego
łyżka oleju
sól
masa serowo-ryżowa:
250 g chudego białego sera
200 g ryżu
100 g masła + 50g do wysmarowania tortownicy
3 jajka
Przygotowanie:
Z mąki, wody, octu, oleju i soli przygotować gładkie, dość twarde ciasto. Podzielić na 2 nierówne części. Obie posmarować olejem i odstawić na 30-40 minut w cieple miejsce.
Ugotować ryż w dużej ilości wody. Gorący wymieszać ze 100 g masła, ostudzić. Dodać ser biały, wbić jajka.
Ciasto rozwałkować na dwa placki. Większy położyć na dno tortownicy, na to masę serowo-ryżową i przykryć mniejszym plackiem. Piec ok. 30 min. w temp 180°C.
Wskazówki i uwagi:
Ciekawa jestem jak by wyszło na słodko z cynamonem - chyba nawet lepsze niż takie. Pozdroofka. Neeea, która uwielbia cynamon. Mniam :)))))))))
Twoje zapiski: