puszka.pl - pysznie!

Zupa grzybowa z zielonym groszkiem

Podawać w okolicy 2 latek. Również dla dorosłych.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

1 komplet włoszczyzny
0,5 kg świeżego lub mrożonego groszku
1 słoik koncentratu grzybowego (znalazłam bardzo fajny koncentracik, tylko solony, bez żadnych dodatków - w markecie) lub świeże zmielone grzyby (ze 40 dkg)
oliwa
pieprz
natka pietruszki

Przygotowanie:

Włoszczyznę zalać wodą i gotować do miękkości. Wyciągnąć kapustę i inne zielska ;-), wrzucić groszek. Jarzyny zostawić w całości w wywarze lub posiekać i wrzucić z powrotem do garnka. Gdy groszek będzie miękki, wrzucić koncentrat grzybowy, zagotować.

Podawać posypane natką pietruszki z kluskami razowymi lub makaronem, ziemniakami.

Wskazówki i uwagi:

W przypadku świeżych grzybów, należy je włożyć wcześniej, przed groszkiem.
Nadesłał(a) magda firlit, dnia: 2001-09-21 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: