6 dużych jabłek
rodzynki
orzechy włoskie - ważne!
skórka pomarańczy
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jaja
+ tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy
Przygotowanie:
Jabłka obrać, pokroić w kostkę (ok. 3x3cm), wrzucić do dużego garnka, dorzucić rodzynki, orzechy i skórkę pomarańczy, zasypać 1/2 szkl. cukru. Wstawić na godzinę do lodówki.
Wymieszać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Ubić jajka z resztą cukru.
Wyjąć jabłka z lodówki, odlać sok. 1/3 mąki wymieszać z jabłkami, resztę z ubitym jajkiem. Następnie wymieszać masę z jabłkami, wlać do wysmarowanej tłuszczem formy (i obsypanej tartą bułką) i piec ok. 40 min. Ciasto powinno mieć kolor brązowy.