Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
450 g mąki
450 g cukru
2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki wody
5 jajek
1 szklanka śmietany (18%)
50 g masła
50 g orzechów
30 g smażonej skórki pomarańczowej
Przygotowanie:
Z 2 łyżek cukru zrób karmel i rozpuść go w 2 łyżkach wody. Do rozbełtanych jajek dodaj śmietanę, bardzo dokładnie wymieszaj. Rozpuść masło.
Mąkę wymieszaj z cukrem, przyprawą korzenną, sodą, stopionym masłem oraz masą śmietanowo-jajeczną. Na końcu dodaj rozpuszczony karmel. Wyrób ciasto, a pod koniec wyrabiania dodaj bakalie.
Formę wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Wyłóż do niej ciasto. Piecz około 1 godziny w nagrzanym piekarniku.
Twoje zapiski: