puszka.pl - pysznie!

Piernik bez miodu


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

450 g mąki
450 g cukru
2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżki wody
5 jajek
1 szklanka śmietany (18%)
50 g masła
50 g orzechów
30 g smażonej skórki pomarańczowej

Przygotowanie:

Z 2 łyżek cukru zrób karmel i rozpuść go w 2 łyżkach wody. Do rozbełtanych jajek dodaj śmietanę, bardzo dokładnie wymieszaj. Rozpuść masło.

Mąkę wymieszaj z cukrem, przyprawą korzenną, sodą, stopionym masłem oraz masą śmietanowo-jajeczną. Na końcu dodaj rozpuszczony karmel. Wyrób ciasto, a pod koniec wyrabiania dodaj bakalie.

Formę wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Wyłóż do niej ciasto. Piecz około 1 godziny w nagrzanym piekarniku.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-09-23 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Monika Sawicka

Twoje zapiski: