puszka.pl - pysznie!

Tarator bi eljoz (sos z tahini z migdałami)

Pasuje do kefte (kofty) i szaszłyków. Herbatka: "przepis dostałam kiedyś od pani, która spędziła szmat czasu w Libanie".


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

150 ml pasty sezamowej tahini (tahine) - generalnie są to zmielone ziarna sezamowe z oliwą
3 ząbki czosnku
2 cytryny
1/2 pęczka natki pietruszki - posiekanej
sól
1 łyżeczka cukru
30g drobno posiekanych migdałów

Przygotowanie:

Czosnek miażdżymy i rozcieramy z solą. Z cytryny wyciskamy sok i mieszamy z czosnkiem, dodajemy pastę sezamową (najlepiej użyć do tego miksera).

Dodajemy pietruszkę, 1 łyżeczkę cukru i 30g drobno posiekanych migdałów, mieszamy i doprawiamy do smaku. Sos powinien być niezbyt gęsty. Jeśli wyjdzie za gęsty, trzeba go rozcieńczyć wodą.
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: 2001-10-23 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Herbatka, gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia

Twoje zapiski: