Tarator bi eljoz (sos z tahini z migdałami)
Pasuje do kefte (kofty) i szaszłyków. Herbatka: "przepis dostałam kiedyś od pani, która spędziła szmat czasu w Libanie".
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
150 ml pasty sezamowej tahini (tahine) - generalnie są to zmielone ziarna sezamowe z oliwą
3 ząbki czosnku
2 cytryny
1/2 pęczka natki pietruszki - posiekanej
sól
1 łyżeczka cukru
30g drobno posiekanych migdałów
Przygotowanie:
Czosnek miażdżymy i rozcieramy z solą. Z cytryny wyciskamy sok i mieszamy z czosnkiem, dodajemy pastę sezamową (najlepiej użyć do tego miksera).
Dodajemy pietruszkę, 1 łyżeczkę cukru i 30g drobno posiekanych migdałów, mieszamy i doprawiamy do smaku. Sos powinien być niezbyt gęsty. Jeśli wyjdzie za gęsty, trzeba go rozcieńczyć wodą.
Twoje zapiski: