puszka.pl - pysznie!

Łazanki zapiekane w śmietanie z owocami


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

ciasto na łazanki:
mąka pszenna 30 dag
1 jajo
woda

masa:
owoce (śliwki, wiśnie itp.) 25 dag
śmietana 3/4 szklanki
2 jaja
cukier

sól
masło 1,5 łyżki
bułka tarta

Przygotowanie:

Ciasto zagnieść i cienko rozwałkować. Gdy przeschnie - pokrajać w kostkę i ugotować w osolonej wodzie.

Po przepłukaniu w zimnej wodzie i osączeniu dodać śmietanę rozmieszaną z dwoma jajami i cukrem oraz wydrylowane owoce. Całość wymieszać.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, posypać tartą bułką, nałożyć masę i zapiec w piekarniku. Podawać posypane cukrem.
Nadesłał(a) Gosia Swiderek, dnia: 2000-05-25 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Psubraty nr.8

Twoje zapiski: