Zupełnie mnie zachwyciło to puree... jest niewiarygodnie pyszne! Smakuje nawet osobom nie lubiącym surowych ogórków - sprawdzone :) A jak powstał sam pomysł? Kinga przeczytała jakiś przepis na sałatkę z plasterków ziemniaków, musztardy i ogórków i ... "delikatnie" go zmodyfikowała ;)
ziemniaki
oliwa z oliwek lub olej zimnotłoczony
mleko sojowe
sól
pieprz
musztarda (łagodna)
ogórek surowy
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować, rozgnieść na puree, dodać oliwy lub oleju i mleka sojowego - tak żeby uzyskać luźną, nie za gęstą konsystencję. Doprawić solą, pieprzem i musztardą. Ogórki umyć, obrać, posiekać w kosteczkę (raczej drobną), wymieszać z puree.
Wskazówki i uwagi:
Tak się zastanawiam, że pewnie z ogórkiem kiszonym (wtedy musiałby być naprawdę drobniutko posiekany) też powinno być smaczne.
A co do wersji z ogórkiem surowym, to przyszła mi teraz myśl, że można by spróbować dodać jeszcze odrobinę drobniutko posiekanej cebulki. Powinno wyjść fajnie.