puszka.pl - pysznie!

Zacierki

Uwielbiam zupy z zacierkami. Rewelacyjnie pasują nawet do zup z ziemniakami.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

mąka pszenna
ew. trochę kukurydzianej lub sojowej
woda
sól

Przygotowanie:

Z mąki i wody wyrobić twarde ciasto - takie, żeby tworzyło jedną zwartą bryłę. Odrywając po kawałeczku i formując zacierki (eleganckie powinny być małe, mi wychodzą... nieco większe) wrzucać na osolony wrzątek lub bezpośrednio do zupy. Czasem przemieszać.

Jeśli chcemy sprawdzić, czy już są gotowe, można (zwł. w przypadku większych zacierek) przekroić/ przegryźć jakąś na pół i sprawdzić, czy zacierka ma jednolity kolor - jeśli będzie niedogotowana, w środku ciasto będzie bielsze (od surowej mąki).
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2001-09-30 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: z pomocą rad teściowej wyszło i to bardzo smaczne :)

Twoje zapiski: