Marek: "Taki ostry olej bardzo łatwo przygotować samemu. Używałem gotowego do czasu, aż mi się skończył. Od tego momentu robię sam. Przygotowanie go trwa - w zależności od wersji - parę minut lub tydzień. Efekt IMHO dużo lepszy niż sklepowy, zwłaszcza jak się powrzuca inne przyprawy - eksperymentowanie mile widziane."
150 ml oleju
wersja dla leniwych: 2-5 małych strączków chilli
wersja dla ambitniejszych: szczypta zmielonego chilli
ew. inne przyprawy
Przygotowanie:
Wersja dla leniwych:
Wrzucić 2-5 (w zależności od stopnia zniszczenia kubków smakowych ostrymi incydentami) małych, całych strączków chilli do wybranego oleju. Odstawić na tydzień.
Wersja dla ambitniejszych:
Wlać olej na patelnię, podgrzać kontrolując, coby nie spalić, i dać szczyptę zmielonego chilli. Uważać, bo język może urwać.
Przelać do butelki i używać od razu. Resztę na potem.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2001-10-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Marek Drabik, gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia