puszka.pl - pysznie!

placek ziemniaczany 1

Wygladaja dosc egzotycznie i chrupiaco, no i przy tarciu nie scierasz sobie palcow do kosci ani nie popadasz w gleboka melancholie (po 3 godzinach tarcia...) bo takie tarcie idzie piorunem.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ziemniaki
olej do smazenia
sol
ew. seler, cebulka

Przygotowanie:

Zetrzec kartofle na tarce z duzymi oczkami, beda wtedy dlugie kartoflane farfocle. Startego kartofla warto posolic. Nabierac tego duza lyche, wylozyc na goracy olej, rozprowadzic po patelni (moga wyjsc azurowe, ale co to szkodzi??).

Zadnych jaj, zadnych mak. Po prostu zetrzec, i tak, jak pisalam, lycha wrzucac na patelnie z olejem, jak rozplaszczysz i ugnieciesz, to sie bedzie trzymalo kupy (mnie sie trzyma). Moze dlatego, ze robie dosc cienkie.
Grubsze wymagaja innych dzialan, np. talerza, na ktory nalezaloby zsunac placek, wzciac drugi talerz, przykryc pierwszy, odwrocic do gory nogami, zsunac na patelnie. Dla mnie to za duzo roboty, wiec robie te bardziej azurowe.

Wskazówki i uwagi:

Do takich mozna dodac tak samo startego selera, posiekana cebulke.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2001-10-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Krysia Thompson, gr.dyskusyjan pl.rec.kuchnia

Twoje zapiski: