puszka.pl - pysznie!

Ryż na sypko z mikrofali

GosiaP: "Ryż nie traci nic na smaku i wartościach. Jest super i takie proste."


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 szkl. ryżu
2 szkl. wody
1 idealnie płaska łyżeczka soli
masło lub olej lub oliwa (ale nie extra vergine)

Przygotowanie:

Żeby ugotować zwykły ryż, taki bez żadnych dodatków i taki najlepszy na świecie, wsypuję potrzebną ilość ryżu do dużego szklanego naczynia, dodaję trochę soli i masełka (lub oliwy) i zalewam wodą. Wstawiam to do mikrofalówki i nastawiam na ok. 6 minut na max. Potem nastawiam na jakieś 20 minut na mniejszą moc. Cała woda wsiąka w ryż, nic się nie przypala, ani nie trzeba odlewać.

Wskazówki i uwagi:

Uwaga: czas gotowania zależy od ilości ryżu. Ja na 1 szkl. ryżu daję 2 szkl. wody i 1 idealnie płaską łyżeczkę soli. Przykrywam talerzykiem i nastawiam na 900W na 6 minut, a później na 650W na dalsze 10min. Sprawdzam i jeśli trzeba to wstawiam jeszcze na 1-2 minuty.

Kiedyś zrobiłam tak, że na 650W włączyłam tylko na 5min., a później... jakoś o nim zapomniałam na dobrych kilkanaście minut. Jak sobie przypomniałam, to był już w sam raz - sam się dogotował na parze :)
Nadesłał(a) pat, dnia: 2001-10-06 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: GosiaP, gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia

Twoje zapiski: