Sernik czarno-bialy
Asia: Polecam bo pycha!
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
Ciasto:
40 dag maki
6 lyzek cukru
1 plaska lyzeczka proszku
20 dag roztopionego masla lub margaryny
cukier waniliowy
1 lyzka kakao
2 lyzki smietany
Masa serowa:
1 kg bialego sera
5 jajek
1,5 szkl. cukru
4 lyzki topionego masla
lyzka budyniu (suchego)
bakalie
Przygotowanie:
Skladniki ciasta mieszamy, zagniatamy 2-3 kule i wkladamy do lodowki a nawet lepiej do zamrazalnika na jakas godzine. Ser mielimy, dodajemy kolejno, cukier, zoltka, tluszcz, budyn. Ubijamy piane z bialek i delkatnie mieszamy
z masa, wsypujemy rodzynki. Blache smarujemy i wysypujemy kaszka manna czy bulka. Schlodzone ciasto (polowe) trzemy na grubej tarce, na to wylewamy mase serowa, a na to trzemy druga polowe ciasta. Pieczemy ok. 1 godziny na 180-200 stopni.
Twoje zapiski: