Babka herbaciana
Asia: "Ciasto ma ładny, jasnobrązowy kolor i jest puszyste i wilgotne. Polecam."
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
1 szkl. mocnej herbaty
8 dag rodzynek
8 dag margaryny, np. Kasi
10 dag cukru
2 żółtka
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
25 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Przygotowanie:
Rodzynki gotujemy w herbacie ok 5 minut, odcedzamy, herbatę studzimy. Ucieramy margarynę z cukrem, dodajemy żółtka, skórkę cytrynową, po chwili mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem. Na końcu wlewamy po trochu herbatę i wsypujemy rodzynki. Herbaty teoretycznie ma być szklanka - ja daję tak 3/4, bo ciasto i tak jest bardzo wodniste.
Masę wlewamy do niedużej foremki keksowej lub babkowej i pieczemy ok. 50-60 min. w 180 st.C. Ja piekłam nawet 70 minut.
Wskazówki i uwagi:
Zawsze się boję, że mi wyjdzie zakalec z takiego mokrego ciasta, ale jakoś na razie zawsze mi się udaje. Chyba ta spora ilość proszku i sody trzyma całość.
Twoje zapiski: