Surówka z cukinii z papryką, pomidorem i winegretem
Cukinia zdobywa coraz większą popularność, ale mało osób wie, że można jeść ją na surowo - czym młodsza, tym delikatniejsza i lepsza. Może np. z powodzeniem zastępować w surówkach ogórka, czego dowodem jest ten przepis :)
Rodzaj diety: wegańska & RAW
Składniki:
młoda cukinia [*]
papryka kolorowa, może być trochę zielonej
pomidory
sól
ew. pieprz
winegret:
oliwa
sok z cytryny (1 łyżka na 3-4 łyżki oliwy)
ew. czosnek
Przygotowanie:
Warzywa umyć staranie. Z cukinii odciąć końcówki, przekroić wzdłuż na ćwiartki, a później w cieniutkie plasterki. Paprykę posiekać na niewielkie kwadraciki, pomidora też w miarę drobno, ale nie za drobno.
Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i ew. przeciśniętym kawałkiem czosnku, dodać do surówki, doprawić, wymieszać.
Wskazówki i uwagi:
[*] Cukinia musi być młoda - z miękką skórką, którą bez problemu możemy przebić paznokciem, i bez nasion lub z bardzo młodziutkimi nasionkami, żeby nie były nieprzyjemne w czasie jedzenia. Taka cukinia jest zazwyczaj wielkości średniego lub dużego gruntowego ogórka, nie za gruba.
Jeśli mamy nieco starszą, trzeba obrać ją ze skórki i wykroić środek z nasionami.
Twoje zapiski: