puszka.pl - pysznie!

Surówka z cukinii z papryką, pomidorem i winegretem

Cukinia zdobywa coraz większą popularność, ale mało osób wie, że można jeść ją na surowo - czym młodsza, tym delikatniejsza i lepsza. Może np. z powodzeniem zastępować w surówkach ogórka, czego dowodem jest ten przepis :)


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki:

młoda cukinia [*]
papryka kolorowa, może być trochę zielonej
pomidory
sól
ew. pieprz

winegret:
oliwa
sok z cytryny (1 łyżka na 3-4 łyżki oliwy)
ew. czosnek

Przygotowanie:

Warzywa umyć staranie. Z cukinii odciąć końcówki, przekroić wzdłuż na ćwiartki, a później w cieniutkie plasterki. Paprykę posiekać na niewielkie kwadraciki, pomidora też w miarę drobno, ale nie za drobno.

Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i ew. przeciśniętym kawałkiem czosnku, dodać do surówki, doprawić, wymieszać.

Wskazówki i uwagi:

[*] Cukinia musi być młoda - z miękką skórką, którą bez problemu możemy przebić paznokciem, i bez nasion lub z bardzo młodziutkimi nasionkami, żeby nie były nieprzyjemne w czasie jedzenia. Taka cukinia jest zazwyczaj wielkości średniego lub dużego gruntowego ogórka, nie za gruba.
Jeśli mamy nieco starszą, trzeba obrać ją ze skórki i wykroić środek z nasionami.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2001-10-08 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: zainspirowana surówką z w-wskiej Vegi

Twoje zapiski: