puszka.pl - pysznie!

Surówka z dyni, kukurydzy i pomidorów


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

kawałek dyni - wielkości (damskiej) ręki lub ciut większy
puszka kukurydzy
2 średnie pomidory
cebulka lub szczypiorek
olej, najlepiej zimnotłoczony
musztarda łagodna
sól, pieprz
ew. trochę sałaty lodowej lub zwyklej - gł. ze względu na ładniejszy wygląd :)

Przygotowanie:

Dynię obrać ze skórki i wykroić farfocle, w których są pestki. Pestki powyjmować i rozłożyć żeby wyschły :) Pokroić na pasy, a następnie na plasterki lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pomidory na ćwiartki, a później w plasterki.

Jeśli robimy z sałatą to umyć i pokroić ją na w miarę cienkie i nie za długie paski - żeby się wygodnie jadło.

Do tego wsypać kukurydzę, wlać trochę oleju. Doprawić solą, pieprzem i musztardą - musztardy i soli nie żałować, ale i nie przesadzić.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2001-10-21 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: