puszka.pl - pysznie!

Ciasto "przełożone" jabłkami i budyniem


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

margaryna
1 szkl. cukru kryształu
5 łyżek wody
2,5 szkl. mąki
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

2 budynie śmietankowe
1 litr mleka
1,5 kg jabłek (kwaśnych)

Przygotowanie:

Margarynę zagotować z cukrem i 5 łyżkami wody. Gdy masa wystygnie, dodać mąkę, jajka, proszek do pieczenia i olej.

Obrać jabłka, pokroić je w plastry i położyć na 1/2 części ciasta. Ugotować budynie. Gorącym budyniem zalać jabłka. Na to położyć drugą część ciasta. Piec ok.40 min. w 180 st. C (ja piekę trochę dłużej).
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-10-23 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Anna Siudakiewicz

Twoje zapiski: