puszka.pl - pysznie!

Placki paprykowo-warzywne


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

3 czerwone papryki
1 kg ziemniaków
1 seler
2 marchewki (raczej większe)
2 cebule
5 ząbków czosnku
nać pietruchy lub pęk koperku
sól
pieprz
1 łyżeczka mąki sojowej (niekoniecznie, daję ją, ponieważ robią się pulchne :-))
ze 4 łyżki mąki pszennej razowej (jesli byłoby rzadkie ciasto, proszę dołozyć więcej, to zalezy od gatunku ziemniaka)

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa zetrzeć na najmniejszej tarce (najwygodniej, gdy robi to maszyna :-).
Połączyć ze zmiażdżonym czosnkiem, posiekaną zieleniną, solą, pieprzem, mąkami i wymieszać. Powinny mieć ładny jasnoczerwony kolor z plątaniną zielonego :-).
Smażyć na oleju.

Wskazówki i uwagi:

Milence znudziły się już zwykłe placki ziemniaczane i trzeba było uatrakcyjnić tę potrawę. Udało się :-)
Placki podawać dzieciom raczej po 18 miesiącu.
Nadesłał(a) magda firlit, dnia: 2001-10-26 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: