Duszone karczochy z Kalabrii (z owczym serem i oregano)
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
10 karczochów
70 g suchego sera owczego
miękisz czerstwej bułki
4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
ząbek czosnku
łyżeczka suszonego i 3 gałązki świeżego oregano
sól
pieprz
sok z cytryny lub ocet
Przygotowanie:
Karczochy dzielimy na kawałki i wkładamy do wody zakwaszonej cytryną lub octem. Odcedzamy i rumienimy w 4 łyżkach oliwy z ząbkiem czosnku. Solimy i dusimy na małym ogniu, aż zrobią się miękkie. W razie potrzeby podlewamy wrzącą, osoloną wodą.
Dodajemy miękisz dużej czerstwej bułki, ser pokrojony w drobniutką kostkę, łyżeczkę oregano, sól i pieprz do smaku. Dusimy jeszcze kilka minut na średnim ogniu. Posypujemy świeżymi listkami oregano i natychmiast podajemy na stół.
Twoje zapiski: