puszka.pl - pysznie!

Dżem z bzu czarnego i marchewki

Obfituje w witaminę A, jest smacznym lekiem dla dzieci, osób starszych i rekonwalescentów.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

400 g owoców bzu czarnego
400 g marchwi
cukier (1 kg dżemu na 0,5 kg cukru)

Przygotowanie:

Bez gotujemy 3 min. z 0,5 szkl. wody, przecieramy przez stylonowe sitko. Marchew pokrojoną w małe kawałki gotujemy z 0,5 szkl. wody i przecieramy przez sitko. Składniki łączymy i dodajemy cukier.

Dalej gotujemy i gorący dżem wkładamy do słoików. Można go krótko pasteryzować.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-11-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Super Linia - miesięcznik promujący zdrowy styl życia nr 10/2001

Twoje zapiski: