puszka.pl - pysznie!

Syrop na kaszel z bzu czarnego (do butelek)

Jest znakomitym lekiem domowym na na kaszel, nieżyt dróg oddechowych, przeziębienie, grypę i "zimowe łamanie w kościach".


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

owoce bzu czarnego
1 kg cukru na 1 l soku

Przygotowanie:

Owoce bzu zalewamy w emaliowanym naczyniu wodą tak, aby je przykryła. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu, aż puszczą sok. Odstawiamy na 2 godz.

Odcedzamy sok przez gęste stylonowe sitko, dodajemy cukier i jeszcze raz gotujemy. Gorący syrop zlewamy do szczelnych butelek, które przechowujemy w chłodnym miejscu. Syrop można pasteryzować.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-11-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Super Linia - miesięcznik promujący zdrowy styl życia nr 10/2001

Twoje zapiski: