Ciecierzyca z aromatycznym jarmużem i ziemniakami (frytkami)
Przepis powstał, bo miałam za dużo jarmużu, a szak mi się znudził!
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 1 osoby
ciecierzyca - 1 puszka albo szklanka ugotowanej
jarmuż
4 ziemniaki na frytki
olej do smażenia
kolendra
sól
pieprz
curry (masala)
sok pomidorowy kupny albo własnej roboty
Przygotowanie:
Ciecierzycę z puszki dobrze opłukać, a jak się samemu gotuje, to namoczyć wcześniej.
Jarmuż dobrze opłukać i poodrywać liście od łodygi. Gotować na parze około 15-20 minut. Frytki usmażyć, odsączyć tłuszcz.
Do garnka wlać olej, wrzucić kolendrę, sól, pieprz i curry, moment przesmażyć. Wlać sok pomidorowy, pomieszać. Dodać ciecierzycę, frytki i ugotowany jarmuż, parę minut pogotować, ale mieszając.
Twoje zapiski: