puszka.pl - pysznie!

Kremowa fasola

Iza: Ja jak zwykle gotuje 3x porcje, i zamrazam.
Kolor tej potrawy moze odstraszyc, ale smak jest boski.



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

200 g czarnego urid dal - phaseolus mungo, to malutka czarna fasola tak ze 2-3 mm dl
60 g czerwonej fasoli - czasami zastepuje juz ugotowana z puszki znaczy sie 60 g suchej ~= 120-150g z puszki
4 lyzeczki utartego imbiru
4 lyzeczki zmiazdzonego czosnku
2 sredniej wielkosci pokrojone pomodory
2 lyzeczki cayenne chilii - znacznie mniej dla nieodpornych
2-3 lyzeczki soli
85 g swiezego masla
120 ml smietany - robie bez
2 lyzeczki Pundzabskiej mieszanki garam masala

Na przybranie kilka wiorkow masla albo
Tarka:
3 lyzki oleju
1 mala cebula
1 lyzeczka cayenne chilli
2-3 lyzki zielonej kolendry (gdy sie ma)

Przygotowanie:

Zamoczyc na noc, odcedzic i ugotowac obie fasole do miekkosci.
Polowe ugotowanej fasoli ubic na puree kopystka..
Polaczyc cala fasole, puree, imbir, czosnek, pomidory,sol, maslo, smietane [w wer. wegańskiej smietane pominac], i garam masala.
Gotowac 30 min na slabym ogniu.
Polozyc na wierzchu przed podaniem maslo albo zrobic tarka.
Rozgrzac olej, dodac cebule, smazyc do zbrazowienia.
Dodac cayenne, natychmiast dodac do ugotowanej juz fasoli.
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: 2001-11-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia: Iza

Twoje zapiski: