Ryż z krótko smażonymi warzywami w stylu chińskim
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
30 g suszonych grzybów chińskich (np. shiitake, mun)
300 g (1 i 1/4 szkl.) długoziarnistego ryżu białego
500 g kalafiora
500 g kapusty chińskiej pako (pak choy, bok choy) lub zamiennie pekińskiej
papryka: 1 czerwona, 1/2 żółtej, 1/2 zielonej
175 g kiełków fasoli (np. fasoli mung, mogą być też sojowe)
3 łyżki oleju do smażenia
2 ząbki czosnku
2 suszone papryczki chili
3 gałązki bazylii
sos:
3-5 łyżek sosu sojowego (zwykłego lub grzybowego)
60 g łuskanych orzechów ziemnych bez skórek
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łodyga trawy cytrynowej
Przygotowanie:
Grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić na 30 min. Zagotować ryż według przepisu na opakowaniu, przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć folią i wstawić do ciepłego piekarnika (lub ugotować tradycyjnie).
Podgotować podzielonego na różyczki kalafiora (3-5 min.). Kapustę, paprykę i odsączone grzyby pokroić w cienkie paski, przy czym z grzybów shiitake usunąć wcześniej nóżki (są twarde i się ich nie używa). Przygotować sos: sos sojowy wlać do miseczki, dodać uprażone na suchej patelni i posiekane orzechy, mąkę i posiekaną trawę cytrynową.
Rozgrzać w woku olej, wrzucić posiekany czosnek oraz papryczki chili, smażyć 40 sekund.
Dodać paprykę, kalafiora, kapustę oraz kiełki fasoli, smażyć 5-6 min.
Dodać grzyby i smażyć 3-4 min.
Dodać bazylię oraz przygotowany wcześniej sos, wyjąć papryczki chili, całość smażyć kolejne 2 min.
Podawać na płytkim talerzu układając ryż na jego obrzeżach, a w środku warzywa.
Twoje zapiski: