Makaron z kukurydzą, groszkiem i orzechami ziemnymi
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 2 osób
120-150 g makaronu zielonego (np. świderki)
sól
ew. olej/oliwa
po 60 g kukurydzy konserwowej i groszku konserwowego
3 łyżki oliwy na każde 100 g makaronu
garstka orzechów ziemnych łuskanych bez skórek
suszona papryczka chili
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodając do wody oliwę, aby się nie sklejał.
Uprażyć orzeszki, kładąc je na 5 min. na blasze w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Groszek i kukurydzę podgrzać na patelni bez tłuszczu, dodając do tego papryczkę chili.
Po uprażeniu orzeszki posiekać, wymieszać z kukurydzą i groszkiem i ułożyć na makaronie podanym na głębokim talerzu.
Twoje zapiski: