Chili z pieczonym tofu i smażoną papryką
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
2,5 szklanki ugotowanej fasolki pinto (czerwono-brązowa, nakrapiana)
0,5 kg tofu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżeczka cebuli w proszku lub starkowanej świeżej
1/4 łyżeczki czosnku w proszku
1 łyżka oleju
1 duża papryka zielona
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka sproszkowanego chili
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Tofu, zanim przystąpimy do dalszych przygotowań, należy wcześniej zamrozić, odmrozić, odcisnąć i porwać na małe (ale nie za drobne) kawałki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W miseczce wymieszać 1/4 szklanki wody, sos sojowy, masło orzechowe, cebulę i czosnek w proszku. Tą miksturą polać kawałki tofu i pougniatac je tak, by cały sos został wchłonięty.
Na małej blasze posmarowanej łyżką oleju rozłożyć równomiernie kawałki tofu. Piec 20 minut, przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze 10 minut.
W garnku, na łyżce oleju, podsmażyć lekko pokrojone w kostkę paprykę i cebulę oraz posiekany czosnek. Dodać ugotowaną fasolkę z wodą, kawałki tofu, sproszkowane chili i sól. Zagotować. Serwować. Smacznego.
Twoje zapiski: