Zupa z kalafiora romanesco z pestkami
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
1 okazały kalafior romanesco
8 ziemniaków
olej lniany zimnotłoczony (po łyżeczce na każdy talerz)
sól
1 łyżka tamari
pół szklanki pestek dyni
pół szklanki pestek słonecznika
3 łyżki mąki pszennej razowej
pieprz
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić w kostkę i zalać wodą albo wywarem z jarzyn. Zagotować. Kalafiora pokroić drobno i wrzucić, gdy ziemniaki będą już miękkie. Razem z kalafiorem dorzucić pestek. Przyprawić solą i sosem sojowym. Kiedy wszystko już będzie miękkie, dolać mąkę razową rozrobioną w pół - 3/4 szklanki wody. Zagotować. Przyprawić delikatnie pieprzem. Na talerzu przyprawiać olejem lnianym i natką pietruszki.
Wskazówki i uwagi:
Razem z kalafiorem można dodać startą marchewkę, raczej nie dawać innych warzyw, bo mogą "zagłuszyć" smak kalfiora.
Zupa jest pyszna! :-))
Testowana na Milence!
Twoje zapiski: