Ciecierzyca z czerwoną fasolką, groszkiem i marchewką
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
ciecierzyca - 1 puszka albo szklanka ugotowanej
fasolka czerwona - 1 puszka albo szklanka ugotowanej
zielony groszek - szklanka świeżego albo z puszki
4 marchewki pokrojone w kosteczkę
olej do smażenia
curry
sól
pieprz
do tego ryż, kasza albo kluski kładzione
kluski kładzione:
mąka pełna
woda
sól
ew. trochę masła [lub oliwy lub oleju]
ew. kurkuma
Przygotowanie:
Marchewkę pokroić w kosteczkę i ugotować w małej ilości wody z groszkiem (jeśli używamy świeży).
Zrobić kluski - wymieszać podane składniki. Jeśli dodamy masło, nie będą wtedy twarde, a kurkuma doda im koloru. Ugotować osobno - na gotującą się wodę wrzuca się ciasto łyżką :-)
Kiedy wszystko jest przygotowane, to wlać na patelnię trochę oleju i wrzucić przyprawy - curry, sól i pieprz. Później marchewkę, groszek, fasolkę i ciecierzyce, na końcu dodać kluski. Oczywiście wymieszać i niech się parę minut w przyprawach podusi.
Wskazówki i uwagi:
Myślę, że można zrobić bez klusek i podawać z ryżem albo kaszą. Mnie kluski zostały, to dodałam ;)
Twoje zapiski: