puszka.pl - pysznie!

Ciecierzyca z czerwoną fasolką, groszkiem i marchewką


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ciecierzyca - 1 puszka albo szklanka ugotowanej
fasolka czerwona - 1 puszka albo szklanka ugotowanej
zielony groszek - szklanka świeżego albo z puszki
4 marchewki pokrojone w kosteczkę
olej do smażenia
curry
sól
pieprz
do tego ryż, kasza albo kluski kładzione

kluski kładzione:
mąka pełna
woda
sól
ew. trochę masła [lub oliwy lub oleju]
ew. kurkuma

Przygotowanie:

Marchewkę pokroić w kosteczkę i ugotować w małej ilości wody z groszkiem (jeśli używamy świeży).

Zrobić kluski - wymieszać podane składniki. Jeśli dodamy masło, nie będą wtedy twarde, a kurkuma doda im koloru. Ugotować osobno - na gotującą się wodę wrzuca się ciasto łyżką :-)

Kiedy wszystko jest przygotowane, to wlać na patelnię trochę oleju i wrzucić przyprawy - curry, sól i pieprz. Później marchewkę, groszek, fasolkę i ciecierzyce, na końcu dodać kluski. Oczywiście wymieszać i niech się parę minut w przyprawach podusi.

Wskazówki i uwagi:

Myślę, że można zrobić bez klusek i podawać z ryżem albo kaszą. Mnie kluski zostały, to dodałam ;)
Nadesłał(a) arleta, dnia: 2001-11-10 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: