Sałatka: ziemniaki z kukurydzą, jabłkiem i winegretem musztardowym
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
5-6 ziemniaczków
25 dag kukurydzy świeżej ugotowanej albo z puszki
2 jabłka
zielona sałata
3 łyżki posiekanego koperku
łyżka octu winnego
łyżeczka musztardy
5 łyżek oleju słonecznikowego
sok z cytryny (max. 2 łyżki)
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Sałatę opłukać i pokroić albo porwać na kawałki, jabłka obrać i poszatkować, skropić octem winnym. Dodać kukurydzę, wszystko wymieszać dodając koperku. Z oleju, musztardy, soku z cytryny, soli i pieprzu utrzeć gładki sos.
Polać sałatkę i wstawić do lodówki do schłodzenia.
Twoje zapiski: