puszka.pl - pysznie!

Cukinie z farszem z białego sera, czosnku i tymianku


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

6 cukinii
80 dag białego sera
1 cebula
12 ząbków czosnku
pęczek tymianku
3 jaja
2 łyżki oliwy do zastosowań na gorąco (nie extra vergine)
sól
pieprz

Przygotowanie:

Przygotuj farsz: w miseczce wymieszaj ser, poszatkowaną cebulę, posiekany czosnek, trochę listków tymianku, rozbite jajka i 2 łyżki oliwy. Dopraw solą i pieprzem.

Przekrój cukinie wzdłuż na 2 równe łódki, usuń z każdej połówki nasiona i miąższ (uważaj, by łódek nie przekłuć). Wypełnij każdą farszem. Do naczynia wlej trochę oliwy, rozłóż łódki i wstaw do gorącego piekarnika (180 stopni C). Zapiekaj ok. 40 min.

Podawaj połówki cukinii gorące, posypane listkami tymianku.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-11-14 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Uroda nr 10/2001

Twoje zapiski: