Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
6 cukini
1 duża cebula
10 ząbków czosnku
1 pomidor
4 jajka
1/2 l płynnej śmietany
tymianek
oliwa
sól i pieprz
Przygotowanie:
Cukinie pokrój na talarki, posiekaj cebulę i czosnek. Na patelni z odrobiną oliwy podsmaż talarki cukini, aby były mięciutkie, cebule i czosnek dodaj na 5 min. przed końcem duszenia. Plasterki osusz na papierowym ręczniku. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Ubij jajka i śmietanę jak omlet, dodaj sól i pieprz. Rozłóż plasterki cukini w naczyniu żaroodpornym, polej jajkami rozbitymi ze śmietaną, dodaj trochę tymianku. Pokrój pomidora w plastry i rozłóż je na wierzchu. Zapiekaj na małym ogniu.
Wskazówki i uwagi:
Flan musi być upieczony, ale nie zbrązowiały ani wysuszony. Podawaj na zimno, polany łyżeczką oliwy i posypany świeżo oskubanymi listkami tymianku.
Twoje zapiski: