Sałatka: kartofel z kukurydzą, ogórkiem, sałatą lodową i winegretem
Generalnie uwielbiam tego typu sałatki z ziemniakami. Składniki idealnie współgrają, musztarda i ocet winny sprawiają, że "kartofel" wychodzi niesamowicie pyszny! :) Dodatkowo, dzięki dodaniu ogórka i sałaty lodowej, całość bardzo przyjemnie chrupie :)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
9 drobnych ziemniaków
0,5-1 ogórek kanapkowy (lub 3-4 gruntowe)
puszka kukurydzy (cała albo połowa)
nie więcej niż 0,5 niedużej sałaty lodowej (jest trochę sztywniejsza, bardziej krucha i bardziej soczysta niż zwykła)
kawałek cebuli lub szczypiorek
sól
pieprz
sos:
1,5 łyżki octu winnego
4-5 łyżek oliwy lub oleju sałatkowego
1-2 łyżeczki musztardy, preferuję łagodną (zależy od smaku i własnych preferencji, ale warto dodać chociaż troszkę, żeby dało się wymieszać oliwę z octem)
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować - najlepiej w łupinkach, wg. mnie mają wtedy lepszy smak.
Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, a później na niezbyt cienkie plasterki. Cebulę również na ćwiartki i w piórka, a jeśli używamy szczypiorek, to go siekamy. Sałatę dokładnie myjemy i kroimy niezbyt drobno, ale tak, żeby była wygodna w jedzeniu. Można też posiekać ją w niezbyt długie paski.
Mieszamy warzywa razem z kukurydzą. Łączymy ze sobą składniki sosu.
Kiedy ziemniaki się ugotują, studzimy je troszkę, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub jakoś tak. Mieszamy z warzywami i sosem, doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego! :)
Twoje zapiski: