puszka.pl - pysznie!

Chłodnik wiosenny z botwinki z jajkiem

Taki chłodnik znany jest też jako chłodnik litewski.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 2 osób

botwinka
2 jaja
1 litr kefiru
śmietana
ogórek
szczypiorek
koper
sól

Przygotowanie:

Ugotowaną botwinkę kroimy drobno razem z niewielkimi buraczkami. Jajka gotujemy na twardo i siekamy.

Kefir mieszamy ze śmietaną. Jeżeli będzie za gęsty, dodajemy przegotowanej wody. Wsypujemy jaja, botwinkę, ogórka pokrojonego w drobną kostkę oraz posiekany szczypiorek i koperek. Solimy do smaku i odstawiamy na pół godziny do lodówki.

Wskazówki i uwagi:

Wyborny z razowym chlebem i masłem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-08-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia a uroda" - Wanda Kosiorek, Agencja Wydawniczo-Usługowa "Emilia"

Twoje zapiski: