Potrawa kuchni litewskiej. Wbrew nazwie nie ma nic wspólnego z produktem mleczarskim – nazwy używa się ze względu na podobny sposób przygotowania i podobny wygląd obu tych produktów.
Bożena: "Z czym je się ten ser? Polecam kawę lub herbatę, dobre jest także z winkiem, choć ja lubię nawet tak po prostu ser z serem ;o)"
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
7 kg kwaśnych jabłek (np. antonówek)
1,5 kg cukru
3-4 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Obrane i pokrojone w 8-ki lub 16-ki jabłka trzeba zasypać cukrem, wymieszać i zostawić na 1-2 dni, aby powstał sok. Wtedy sok trzeba zlać do naczynia i gotować na bardzo małym ogniu, aż ściemnieje, zgęstnieje i zostanie mniej więcej połowa soku. Wtedy wsypujemy jabłka z cynamonem i gotujemy, cały czas mieszając, aż masa będzie odpowiednio gęsta.
Masa jest dobra, gdy już przestaje lgnąć do ścianek naczynia. Można sprawdzić również inaczej. Na wilgotną ściereczkę włożyć trochę masy, przykryć suchą i ścisnąć. Jeżeli masa już się nie przyklei, to znaczy, że przyszedł koniec gotowania. Wtedy masę jabłkową wykładamy do wilgotnych woreczków (płóciennych lub z gazy) i wieszamy w przewiewnym miejscu aby wyschły. Można także wyłożyć do płaskich zmoczonych w zimnej wodzie naczyń, a gdy zastygnie wyjąć i podsuszyć.
Co do konsystencji, to w efekcie końcowym ser jest trochę podobny do suszonych owoców (np. moreli), ale nie tak bardzo suchy i lekko, prawie niezauważalnie ciągnący się.
Można przechowywać do dwóch tygodni. Należy trzymać zawinięte w pergamin w lodówce lub innym chłodnym i suchym miejscu.
Wskazówki i uwagi:
Aby otrzymać ser marmurkowy, do gotowanego soku wsypujemy 3/4 jabłek, a resztę na samym końcu gotowania, aby nie zdążyły się rozgotować. W taki sposób nasz ser będzie w ciapki ;o)