puszka.pl - pysznie!

Kasza jęczmienna zapiekana z jajkami


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

3/4 szkl. pęczaku (kaszy jęczmiennej z całego ziarna)
2 małe cebule (razem ok. 150 g)
1 ząbek czosnku
2 jajka
olej do smażenia
sól
gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Kaszę ugotować w osolonej wodzie (w porcjach 1:3), odcedzić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, usmażyć na 1 łyżce oleju, dodać kaszę i przyrumienić mieszając i uważając, żeby kasza się nie przypaliła.

Dodać rozbełtane jajka przyprawione solą i gałką muszkatołową. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec kilkanaście minut w rozgrzanym piekarniku.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-11-20 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Super Linia" - miesięcznik promujący zdrowy styl życia, nr 11/2001

Twoje zapiski: