puszka.pl - pysznie!

Jarskie flaki z naleśnikow

Bardzo wygodnie jest tak zaplanować posiłki, aby kilka naleśników zostało z dnia poprzedniego. Mimo nazwy danie jest po prostu przepyszne! Majeranek, choć za nim nie przepadam, pasuje tu genialnie :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

na naleśniki: (można zastąpić makaronem)
szklanka mąki
mleko sojowe i/lub woda - w sumie szklanka, proporcje dowolne
2 łyżki mąki sojowej lub kukurydzianej lub 2 łyżeczki ziemniaczanej
1 łyżka oleju
sól

pozostałe składniki:
włoszczyzna: marchew (4 szt.), pietruszka (3 szt.), kawałek selera, kawałek włoskiej kapusty (opcjonalnie), por (1 lub 2 szt. zależnie od wielkości)
2 cebule
1-2 łyżki oleju do smażenia
0,5 - 2 szkl. wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, ok. 3 płaskie łyżeczki
pieprz, przy 0,5 łyżeczki będzie już dość pikantne
majeranek, np. 3 pełniejsze łyżeczki
ew. inne przyprawy, najlepiej pieprz ziołowy (sporo), zmielony imbir (0,5 łyżeczki), gałka muszkatołowa (szczypta) i ew. mielona papryka
ew. ziele angielskie (3 szt.) i listek laurowy

Przygotowanie:

Jeśli nie mamy naleśników z poprzedniego dnia, trzeba zakasać rękawy i je usmażyć :) Potrzebujemy 3-6 albo i 12 naleśników - zależy jakie proporcje w stosunku do warzyw.

Warzywa pokroić w cienkie słupki, do 0,5 cm grubości, cebulę i pora posiekać w plasterki. Podsmażyć na oleju przez ok. 5 min., przy czym jak zacznie pachnieć, zmniejszamy nieco gaz, żeby się nie przypaliło. Razem z warzywami można też dodać ziele angielskie i listek.

Dodać 0,5 szkl. wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Miękkości, a nie rozgotowania! Wystarcz kolejne 5-10 min. W razie konieczności podlewamy wodą.

Dodać przyprawy i koncentrat. Naleśniki pokroić wzdłuż na dość szerokie pasy (ok. 10 cm powiedzmy), a potem poukładać je jeden na drugim i pokroić wszerz w cienkie pasemka (tak do 1 cm grubości). Dodać do warzyw, chwilę podusić i ew. jeszcze doprawić do smaku. Jeśli chcemy uzyskać ostrzejszy smak to dajemy więcej pieprzu i imbiru. Przyda się chwila, żeby smaki się przegryzły.

Wskazówki i uwagi:

Jeżeli chcemy, aby potrawa była bardziej zawiesista, możemy dusić warzywa w większej ilości wody, a pod koniec zagęścić wszystko zasmażka z mąki i oliwy/oleju oraz drobniutko posiekanej cebulki (wtedy jedną cebulę siekamy i dusimy z resztą warzyw, a drugą zużywamy do zasmażki).
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Nov 28, 2001
Źródło/autor przepisu: kilka lat temu gdzieś znalazłam lub zaslyszałam ten przepis - na pewno go sama nie wymyśliłam :-)

Twoje zapiski: