Zupa z ciecierzycy z duszonym porem
Dla dzieci i dla dorosłych.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 3 osób
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
5 marchewek
1 pietruszka
1 mały seler
1/4 lub więcej kapusty włoskiej
1-2 pokaźne pory
listek laurowy
sól
oliwa lub olej winogronowy do smażenia
1-2 ząbki czosnku
pieprz
ew. tofu (do zabielenia)
+ ew. garść pestek słonecznika i/lub dyni
+ natka pietruszki
Przygotowanie:
Marchewki, pietruszkę, selera i kapustę wkładamy do gara, zalewamy wodą i gotujemy z listkiem laurowym i solą. W międzyczasie kroimy pora w talarki i dusimy na oliwie na patelni.
Gdy warzywa będą miękkie, wyciągamy z nich tylko kapustę. Do gara dodajemy pora i niech się chwilę pogotuje. Możemy również pokroić warzywa z wywaru (ja robię na zmianę - raz podaję w całości, raz pokrojone). Na koniec przecieramy przez sito cieciorkę lub miksujemy i dodajemy do zupy. Powinna być gęsta. Doprawiamy czosnkiem, pieprzem i ew. solą. Można również tą zupę zabielić startym tofu.
Wskazówki i uwagi:
Żeby wzbogacić zupę możemy wrzucić na koniec garść pestek słonecznika i/lub dyni. Podajemy z natką.
Twoje zapiski: