Baton czekoladowo-orzechowy
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
20 dag masła
25 dag cukru
1 torebka cukru waniliowego
5 jaj
aromat ulubiony (ja użyłam waniliowego) lub sok z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
15 dag siekanych orzechów laskowych
15 dag mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag gorzkiej czekolady
lukier:
15 dag cukru pudru
sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Masło, cukier i cukier waniliowy ucierać dodając stopniowo jajka + sok z cytryny albo aromat + cynamon. Następnie dodać posiekane orzechy. Po dokładnym wymieszaniu dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie utartą na tarce twardą czekoladę.
Formę wysmarować masłem, posypać bułką tartą. Wstawić formę do piekarnika i piec w temperaturze 180-200°C około 60 minut.
Polukrować, a po zastygnięciu pokroić na batoniki. Lukier robi się tak: 15 dag cukru pudru rozetrzeć na zimno z sokiem cytrynowym na gęstą masę w małej misce.
Twoje zapiski: