ciasto: 40 dag drożdży
200 ml mleka
mąki tyle, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany
15 żółtek
16 dag cukru waniliowego
15 dag cukru
szczypta soli
1 kg mąki
20 dag masła
masa makowa: 15 dag sparzonego i ukręconego maku
10 dag miodu
garść orzechów włoskich
skórka pomarańczy
rodzynki
4 cale jaja
15 dag sklarowanego masła
Przygotowanie:
ciasto: drożdże, mleko mieszamy, dodajemy mąki tyle, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Potem dodajemy 15 żółtek, cukier waniliowy i zwykły, sól, 1 kg mąki, a na końcu 20 dag masła, gdy ciasto ma już oczekiwaną konsystencję, a następnie rozwałkowujemy je.
masa makowa: wszystko razem mieszamy i wykładamy masę na wygarowane (wyrośnięte) ciasto. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170-180 st. C.
Wskazówki i uwagi:
Przepis Magdy Gessler.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2001-12-13 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Uroda nr 12/2001