pieczywo, najlepiej ciemne (razowe, a nie barwione karmelem...)
awokado
sok z cytryny
sól
ew. pieprz
różne pestki i orzeszki, np. słonecznik, dynia, sezam, posiekane orzeszki włoskie
Przygotowanie:
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, przekręcając połówki względem siebie rozdzielamy je, wyjmujemy ze środka pestkę, obieramy ze skórki, kroimy na plasterki - takie nie za cienkie.
Pestki można uprażyć na suchej patelni, żeby były bardziej aromatyczne.
Awokado układamy na kromkach chleba, skrapiamy sokiem z cytryny i solimy, ew. pieprzymy delikatnie. A potem posypujemy pestkami lub posiekanymi orzeszkami.
Nadesłał(a) patrycccja,
dnia: 2001-12-04 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.