Japońska sałatka z wodorostów arame, papryki i kukurydzy
Oryginalny przepis japoński polecany szczególnie dla pań, bo bogaty w żelazo ;)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 1 osoby
wodorosty arame - miseczka
kukurydza z puszki albo świeża ugotowana wcześniej - pół miseczki
papryka czerwona - pół miseczki (po pokrojeniu)
papryka zielona - też pół miseczki
natka pietruszki - 1/4 miseczki
sok z cytryny
oliwa z oliwek - pół łyżki
Przygotowanie:
Wodorosty dwukrotnie umyć porządnie i namoczyć na 15 minut - powinny zwiększyć swoją objętość. Potem zagotować i gotować jeszcze przez 20 minut na wolnym ogniu.
Wodorosty wypłukać i pokroić w paseczki aby była miseczka. Kukurydze odsączyć, paprykę pokroić w kosteczkę, natkę posiekać. Wszystko wymieszać. Do oliwy dodać sok z cytryny i skopić sałatkę. Smacznego!
Twoje zapiski: