puszka.pl - pysznie!

Japońska sałatka z wodorostów arame, papryki i kukurydzy

Oryginalny przepis japoński polecany szczególnie dla pań, bo bogaty w żelazo ;)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

wodorosty arame - miseczka
kukurydza z puszki albo świeża ugotowana wcześniej - pół miseczki
papryka czerwona - pół miseczki (po pokrojeniu)
papryka zielona - też pół miseczki
natka pietruszki - 1/4 miseczki
sok z cytryny
oliwa z oliwek - pół łyżki

Przygotowanie:

Wodorosty dwukrotnie umyć porządnie i namoczyć na 15 minut - powinny zwiększyć swoją objętość. Potem zagotować i gotować jeszcze przez 20 minut na wolnym ogniu.

Wodorosty wypłukać i pokroić w paseczki aby była miseczka. Kukurydze odsączyć, paprykę pokroić w kosteczkę, natkę posiekać. Wszystko wymieszać. Do oliwy dodać sok z cytryny i skopić sałatkę. Smacznego!
Nadesłał(a) arleta, dnia: 2001-12-13 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Przepis od Tomoko

Twoje zapiski: