puszka.pl - pysznie!

Parfait do snu, czyli kremowe lody makowe z sosem migdałowym

Żadnego sztucznego aromatu migdałowego! To najwspanialszy, delikatny i stuprocentowo naturalny specjał.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

1 l + jeszcze troszkę śmietanki kremówki 30% (najlepsza z Wyszkowa)
2 szklanki mielonego maku (jak na makowiec)
6 żółtek
migdały
2 łyżki cukru pudru
2 kieliszki likieru amaretto

Przygotowanie:

Z żółtek robimy kogel-mogel, mieszamy go z makiem, dodajemy 1 l śmietanki. Zamrażamy.

Sos: na patelni prażymy migdały w całości. Kruszymy je wałkiem pod lnianą ściereczką. Dodajemy cukier puder, śmietankę i likier.

Wskazówki i uwagi:

Przepis Magdy Gessler.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-12-13 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Uroda nr 12/2001

Twoje zapiski: