Parfait do snu, czyli kremowe lody makowe z sosem migdałowym
Żadnego sztucznego aromatu migdałowego! To najwspanialszy, delikatny i stuprocentowo naturalny specjał.
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
1 l + jeszcze troszkę śmietanki kremówki 30% (najlepsza z Wyszkowa)
2 szklanki mielonego maku (jak na makowiec)
6 żółtek
migdały
2 łyżki cukru pudru
2 kieliszki likieru amaretto
Przygotowanie:
Z żółtek robimy kogel-mogel, mieszamy go z makiem, dodajemy 1 l śmietanki. Zamrażamy.
Sos: na patelni prażymy migdały w całości. Kruszymy je wałkiem pod lnianą ściereczką. Dodajemy cukier puder, śmietankę i likier.
Wskazówki i uwagi:
Przepis Magdy Gessler.
Twoje zapiski: