Piernik z jabłkiem (z musu jabłkowego)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
forma 33-37 na 12 cm lub tortownica ok. 24 cm średnicy
500 g gęstego przecieru jabłkowego
1/2 szkl. oleju
1 szkl. cukru
1 szkl. sparzonych rodzynek
2 szkl. mąki pszennej
łyżka sody
łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
ew. łyżka cukru pudru do posypania
Przygotowanie:
Przecier jabłkowy zagrzać, dodać olej, cukier, rodzynki, zamieszać i ostudzić. Mąkę przesiać z sodą, dodać przyprawy, dodać do przecieru i szybko wymieszać. Wlać do formy wyłożonej papierem. Piec ok. 50 min. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.
Twoje zapiski: